De Wëreldbänd speelt sinds 2003 met veel succes verrassende muzikale theatervoorstellingen in Nederland en Vlaanderen. Sinds de première van hun show SLÄPSTICK in januari 2017 is de opmars van het gezelschap echter ook in de rest van Europa niet te stuiten. Het grote internationale succes is niet verwonderlijk: SLÄPSTICK is een belevenis voor jong en oud waarbij taal geen rol speelt. De vijfmansgroep speelde deze hit op festivals en in theaters in binnen- en buitenland en gebruikte daarbij buiten het eigen taalgebied de naam van de voorstelling tevens als artiestennaam. Gesteund door het internationale succes is besloten dat zij vanaf heden ook binnen de eigen landsgrenzen verder gaan met SLÄPSTICK als artiestennaam.

De Wëreldbänd ontstaat in 1997. Ro Krauss, Willem van Baarsen, Rogier Bosman en Sanne van Delft kennen elkaar van het conservatorium en besluiten een akoestisch bandje te beginnen. De kern van de groep is geboren en deze harde kern van muzikanten is er nog steeds. 

Geïnspireerd door hun onderlinge vriendschap, nieuwe muziekinstrumenten en een voortdurend verlangen keihard te lachen ontstaan er steeds nieuwe ideeën. Hoewel ze uit de oneindige bron van bestaande traditionals putten, worden de meeste composities en teksten zelf geschreven. Vanaf 1997 speelt de Wëreldbänd vooral op festivals en muziekpodia maar ontwikkeld de combinatie van muziek met maffe scenes steeds verder.  In 2005 volgt  de onvermijdelijke sprong naar het theater. Zoals een jongleur met ballen goochelt, zo goochelen de muzikanten met hun instrumentarium. Het is een grote instrumentencarrousel die tot humoristische situaties leidt. De Wëreldbänd spreekt de universele taal van de muziek, de lach en ontroering.

Naast het ontwikkelen van eigen avondvullende theatershows werkte de Wëreldbänd samen met een hele reeks inspirerende artiesten. Onder andere met Brigitte Kaandorp, Ellen ten Damme, Karel de Rooij, Martin van Waardenberg en Titus Tiel Groenestege werden succesvolle samenwerkingen aangegaan. Lees daarover meer onder het kopje "Shows" in het menu hierboven.

In augustus 2017 ontving de groep The Spirit of Fringe Award op het gerenommeerde Theaterfestival "Fringe Festival Edinburgh". In mei 2018 volgde Nederland  met de toekenning van de "Johan Kaart Prijs"  voor  de voorstelling SLÄPSTICK. De Johan Kaart Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of groep voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement. In april 2019 veranderde de groep haar naam van Wëreldbänd in Släpstick.

 

DE WERELDBAND BESTAAT UIT:
 

Willem van Baarsen
E: [email protected]

Willem studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij trad op met o.a. ZAPP! String quartet, het Ricciotti Ensemble, Spinvis, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, met Emmy Verhey in Camerata Antonio Lucio en met Carel Kraaijenhof in Sexteto Canyengue, waarmee hij tournees door Europa, Noord-Amerika, Argentinie en het Midden-Oosten maakte. Voor nummers van De Wereldband schrijft hij regelmatig de teksten.

 

Rogier Bosman
E: [email protected]   –  I: www.rogierbosman.com

Rogier studeerde vanaf zijn 12e jaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en later aan het Rotterdams Conservatorium. Naast de Wereldband speelde Rogier oa met Wende, Brigitte Kaandorp en Cystine Carreon. Hij schrijft regelmatig voor orkesten en gezelschappen als het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, Het RO-theater, Toneelgroep Oostpool, en het Metropole Orkest. Daarnaast arrangeerde hij voor solisten als Cheb Khaled, Huub van der Lubbe, Chantal Janzen, Wouter Hamel, Ruben Hein en Brigitte Kaandorp en vele anderen.
In 2014 componeerde hij Dissus voor theatergroep Kwatta waarmee zij de Zilveren Krekel wonnen. In 2016 maakte hij met hen ook de voorstelling Mariken. Rogier componeerde en arrangeerde verder o.a. voor het 5 mei concert op de Amstel, de uitreiking van de Gouden Kalveren, diverse tv programma's, documentaires, films en internationale circus-acts.

 

Sanne van Delft
E: [email protected]

Sanne studeerde contrabas aan het conservatorium van Amsterdam. Hij maakte geruime tijd deel uit van tango-orkest Sexteto Canyengue en deed projecten met onder meer Jeroen Zijlstra, Wende, Juan Jose Mosalini sr. (Argentinië) en Dulce Pontes (Portugal). Hij tourde door de Verenigde Staten, Schotland, Zwitserland, Spanje, Bosnië, Zuid-Afrika, Alaska, Portugal, Italië, Noorwegen, Turkije, Argentinië, Ierland, Tsjechië en China.

 

Ro Krauss
E: [email protected]

Ro studeerde viool en altviool aan diverse conservatoria bij o.a. Ron Ephrat, Vladimir Mendelssohn en Prunella Pacey en behaalde cum laude zijn diploma altviool aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Hij speelde in verschillende kamermuziek-ensembles en werkte samen met o.a. Mathilde Santing, Yo Yo Ma, Brigitte Kaandorp, Carel Kraaijenhof, Wende, Guus Meeuwis, Hadewych Minis en Willy Caron. Ro is specialist in zigeunermuziek.


 

Jon Bittman
www.jonbitmann-music.com

Jon Bittman komt uit New Jersey (USA) en is een geboren saxofonist en multi-instrumentalist. Inmiddels woont hij al jaren in Amsterdam en is hij actief in de wereld van de Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek en theater.

Hij studeerde cum laude af voor zijn bachelor aan het Utrechts Conservatorium, en daarna haalde hij ook cum laude zijn Masters degree aan de Codarts Jazz Academy in Rotterdam, onder leiding van Dick de Graaf en Simon Rigter. Jon heeft opgetreden op veel vooraanstaande jazzlocaties zoals het Bimhuis, Jazz in Duketown, IJ Jazz Festival, etc. Jon is naast de Wereldband ook nog lid van de internationale jazzformatie "Acquaphonica Quintet" en is een veelgevraagd studio-muzikant op allerlei blaasinstrumenten. Zo speelde hij o.a. de klarinetsolo's in op Caro Emeralds hit-album "Deleted Scenes from the Cutting Room Floor".

Sinds 2012 speelt Jon bij de Wereldband in de programma's Playground, Naar de Haaien?, Cirque Stiletto 3 en OnHändelbaar 2. Ook in het nieuwe programma Släpstick zal Jon zijn opwachting maken.

Je kunt meer over Jon lezen op zijn eigen web-pagina www.jonbittman-music.com.

 

In het verleden werkten we samen met...